Results 1 to 7 of 7

Thread: 1998 E38 radio has no sound but only has display - DSP unit has no display either

  1. #1
    Join Date
    Jul 2016
    Location
    Raleigh, NC, USA
    Posts
    6
    My Cars
    1998 740il

    1998 E38 radio has no sound but only has display - DSP unit has no display either

    I have a 1998 740il non-vanos model. The radio head unit turns on but there is no sound - only display. No sound from radio unit, CD, or tape mode. The DSP unit has no display and doesn't work either. I can select channels and everything from the head unit. But there is just no sound coming from the speakers. Has anyone ran across this problem? I searched the forum but haven't found a problem with this specific issue.

  2. #2
    Join Date
    Dec 2016
    Location
    Springfield, VA
    Posts
    873
    My Cars
    2001 750iL DD74441
    Sounds like your dsp amp has gone. If you have a known hood one swap to see if it returns.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  3. #3
    Join Date
    Jul 2016
    Location
    Raleigh, NC, USA
    Posts
    6
    My Cars
    1998 740il
    Thanks. I have two old amps so I will try that and let you know.

  4. #4
    Join Date
    Jul 2016
    Location
    Raleigh, NC, USA
    Posts
    6
    My Cars
    1998 740il
    Ok I pulled an amp out of another running 1998 740iL. The radio worked in the other car with flying colors so I know that amp worked great.
    1. I put that amp in my 740iL and there was the same problem. Everything worked except for no sound and no display on the DSP. I could change channels on the radio, CD worked, and tape deck worked. Just no sound from the speakers.
    2. I put my 'problem' amp from my car into the other 740iL. It worked great. Great sound, DSP worked, no problem.
    3. At this point, I know MY original amp is good. So I put both amps back into their original cars.
    I will try something else tomorrow (don't know what).

  5. #5
    Join Date
    Jul 2016
    Location
    Raleigh, NC, USA
    Posts
    6
    My Cars
    1998 740il
    Ok I wanted to try disconnecting the battery for a couple hours this morning. But before that I went to the store and intentionally left the radio on - no sound but just the radio display showing. All of a sudden the radio just came on by itself while I was driving. I didn't touch anything. Just riding along and it startled me a bit to just hear the radio come on itself. So I started playing with the buttons, volume, modes, etc..... I even tried the CD and tape deck. ALL WORKED. I reluctantly turned the radio off just to see if it would come back on and it did. I got home with the radio playing enough and turned my car off. I didn't turn off the radio when I shut the car off. I turned the ignition back on and the radio display only came on with no sound and DSP not working - same a the problem before. I did this a few times with no luck. I started the car and still no luck. Tomorrow, I think I will disconnect the battery terminals and short the cables for a bit and reconnect the cables to the battery. I am just hoping to reset things.

  6. #6
    Join Date
    Dec 2016
    Location
    Springfield, VA
    Posts
    873
    My Cars
    2001 750iL DD74441
    A few other things to check:
    -fuses (2 in trunk, one on head unit, one on radio unit); honestly donít think it is this as everything is functional in another vehicle but for thoroughness
    -LCM as it handles the I/K interface
    -X596/939 plug under the glovebox


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  7. #7
    Join Date
    Jul 2016
    Location
    Raleigh, NC, USA
    Posts
    6
    My Cars
    1998 740il
    Thank you. I will check these items tomorrow. I already checked the fuses and all were good. I didn't remove the head unit and radio unit because all works whenever it comes on. But as an update from a few days ago, I disconnected the battery and later reconnected it and drove the car with the issue of no sound. The radio did not come on until the next morning when I started it up to go to work. It immediately came on in key position #2 before I actually started the car. It was perfect and absolutely everything worked. I will check the items above on tomorrow evening. But if the radio ever revert back to the problem then I will chalk it up as a gremlin and just accept that it will work when it wants to.

Similar Threads

  1. Radio has no sound - DSP unit is not working either
    By thumpin1 in forum Car Audio & Electronics sponsored by Bavsound
    Replies: 0
    Last Post: 09-15-2022, 02:50 AM
  2. E38 radio issue - no power, no sound, no display
    By Technik333 in forum 1995 - 2001 (E38)
    Replies: 65
    Last Post: 09-29-2021, 09:20 AM
  3. E38, Radio not producing sound
    By xman22XM in forum 1995 - 2001 (E38)
    Replies: 2
    Last Post: 01-03-2021, 10:10 AM
  4. 1998 E38 No Radio, MID or DSP display UPDATE! Faulty GM
    By MattSWE in forum 1995 - 2001 (E38)
    Replies: 2
    Last Post: 09-26-2016, 10:01 AM
  5. E38 Radio No Sound
    By sandykc1 in forum Car Audio & Electronics sponsored by Bavsound
    Replies: 2
    Last Post: 03-19-2007, 12:58 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •