Results 1 to 8 of 8

Thread: I have tried to search my problem

  1. #1
    Join Date
    Mar 2019
    Location
    @Home
    Posts
    4
    My Cars
    2001 525i

    I have tried to search my problem

    2004 525i m54. My alternator is not charging my battery. I have purchased a new bosch alternator, it seemed to work for a bit. But is not charging now. I never got an alternator fault light on my dash. Battery checks out as good. I can put a charger on and it will start and run. I have a bluetooth code reader, that can monitor stats while running and it shows the battery is not getting a charged. The fault codes I am getting are 281D- DME: BSD generator signal; 29A8-DME: power management, vehicle electrical system. What am I missing here?

  2. #2
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    Texas
    Posts
    944
    My Cars
    97 528, 95 525, 03 525
    Have your battery load tested. Could be bad

  3. #3
    Join Date
    Jan 2016
    Location
    Ca
    Posts
    6,662
    My Cars
    2001 525it
    Check the sensor on the battery cable

  4. #4
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    DE, USA
    Posts
    1,006
    My Cars
    '15 435i,'10 535i,'08 X5
    How many miles?
    Did you have the same codes BEFORE you replaced the alternator?
    Any chance you installed an E39 525 alternator which doesn't support BSD communication? Confirm the alternator PN is correct for your car.
    Check for water and wet modules under the spare tire.

  5. #5
    Join Date
    Mar 2019
    Location
    @Home
    Posts
    4
    My Cars
    2001 525i
    I had the battery load tested. It is good per my og post.

    What sensor on battery cable?

    98000 miles
    Yes I had same codes before. It is not an e39 alt, e39 does not have mount for extra pulley.
    I did check for water under spare it was dry, also module was dry and moved up to trunk not under spare anymore.

    If I charge battery, it does not have a parasitic discharge. I charged battery friday after I got home from work, took it off charger saturday morning. Left car alone until monday morning when I went to work, started right up no problem.

  6. #6
    Join Date
    Jan 2016
    Location
    Ca
    Posts
    6,662
    My Cars
    2001 525it
    The negative cable has the sensor I believe

  7. #7
    Join Date
    Mar 2019
    Location
    @Home
    Posts
    4
    My Cars
    2001 525i
    How are you supposed to check it, to see if it is good?

  8. #8
    Join Date
    Mar 2019
    Location
    @Home
    Posts
    4
    My Cars
    2001 525i
    Ok I disconnected the IBS, nw the alternator is charging the battery. Can the IBS be left disconnected for good or will it hurt the car?

Similar Threads

  1. Did search: taillight problem -- doesn't illuminate with lights on
    By NoSoup4U in forum 1992 - 1999 M3 (E36)
    Replies: 1
    Last Post: 08-16-2005, 09:53 AM
  2. Touch up pen. Yes I tried the search.
    By TBM3C in forum Car Detailing and Show & Shine Prep sponsored by Autogeek.net
    Replies: 10
    Last Post: 10-19-2004, 12:19 AM
  3. tried a search, but still need help....
    By jake1sir in forum 1992 - 1999 M3 (E36)
    Replies: 2
    Last Post: 03-09-2004, 09:55 AM
  4. questions about using a clay bar on my car?? (tried a search first)
    By mkalle1 in forum Car Detailing and Show & Shine Prep sponsored by Autogeek.net
    Replies: 7
    Last Post: 09-12-2003, 08:10 PM
  5. Which CAI? (be nice I tried a search)
    By ASCH MAN in forum 1992 - 1999 M3 (E36)
    Replies: 41
    Last Post: 08-01-2002, 08:49 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •