Results 1 to 2 of 2

Thread: R50 EWS no-start issue?

  1. #1
    Join Date
    Feb 2018
    Location
    Italy
    Posts
    1
    My Cars
    2002 Mini R50

    R50 EWS no-start issue?

    I'm having a problem with my 2002 R50 Mini. After leaving the hatch/boot open over night, I've been having problems starting (no spark or crank, etc). The problem isn't consistent. It will start right up some times and other times it will do nothing. Battery is good, charged it up and it holds voltage and passed load test. Just to be sure, I bought a brand new battery with no success. All the relays and fuses have been checked and are good as well. The problem has been getting worse over the last 2-3 months. A local mechanic is able to "fix" for 50 Euros, but it only works for about a week each time he "fixes" it. After endless troubleshooting, I've found that unplugging the EWS3 box, letting it sit for a minute, then plugging it back in will allow the car to start. Sometimes it works on the first try, some times it takes 3 to 5 tries. I'm not sure if the cable/connector is going bad, the EWS box is going bad, or if it's out of sync. My K+DCan cable arrived this week, so I'm looking for advice on what I should test/scan.
    Last edited by 0150r; 02-08-2018 at 06:03 PM.

  2. #2
    Join Date
    May 2011
    Location
    West V
    Posts
    216
    My Cars
    1995 M3
    MY buddy is having similar problems on his R56 Mini so I'm subscribing for a solution.

Similar Threads

  1. INPA>EWS 3.3 No start issue.
    By BigBoy38 in forum 1995 - 2001 (E38)
    Replies: 10
    Last Post: 07-06-2015, 01:51 PM
  2. EWS II; Intermittent no start issue, SOLVED
    By united323is in forum 1992 - 1999 M3 (E36)
    Replies: 4
    Last Post: 03-02-2009, 12:59 PM
  3. no start issue..........
    By lil red coupe in forum 1983 - 1991 (E30)
    Replies: 3
    Last Post: 10-01-2006, 09:04 PM
  4. HELP:No start issues after head gasket/drive belt replacement
    By jessepro in forum 1983 - 1991 (E30)
    Replies: 0
    Last Post: 08-06-2006, 12:53 PM
  5. No start issue
    By Jeff48 in forum 1991 - 1999 (E36)
    Replies: 6
    Last Post: 04-26-2006, 08:48 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •