Page 5 of 9 FirstFirst 123456789 LastLast
Results 101 to 125 of 222

Thread: 99 Fern Green - RSI Top Mount - BWs366 - 30-3300 Meth

  1. #101
    Join Date
    Nov 2015
    Location
    Lake Tapps, WA
    Posts
    152
    My Cars
    99 Turbo M3
    Quote Originally Posted by avee View Post
    undo the boot from the cam position sensor. i had intermittent issues and mycam position sensor looked fine but when i removed the boot all the sheathing on the wiring was frayed and the wires were touching.
    also looks like you have a check engine light on. read the codes and report backk
    heres the code, I think I threw the CEL when I was swapping the 02's around, since this ive cleared them and the light has not been on the dash since. right now I am plugged into the 02 port most toward the cabin of the car on top of the engine..





    I checked the boot on the sensor side and wires looked fine today. BUT - I did not check the car side of the plug. I will check that tomorrow - its funny you mentioned this as butters voiced concern over these wires as well. thanks.

  2. #102
    Join Date
    Jul 2002
    Location
    Long Island, NY
    Posts
    7,431
    My Cars
    98 Turbo M3, 04 E53 X5
    i would highly suggest you wrap the downpipe. My strut tower cap got so hot it melted to the bolts. Also I have had solder melt for the extended coil wires...and that was WITH the wrap and a shield.

    Its nice to see a good build going here...I though the end of the forums was near.

    98 Fern Green M3/2 - Precision 6870/AR Designs Twin Scroll/RK/E85
    2017 Toyota Tundra Crewmaxx - Family Whip
    2011 Pierce 75' Quint - Fire Apparatus West Islip FD

  3. #103
    Join Date
    May 2003
    Location
    Richmond, Virginia
    Posts
    6,075
    My Cars
    Lots.
    I'm not of much use in the diagnostics, but can tell you the exhaust note in the video you labeled as "super cammed" is awesome. Hopefully it stays even after the issues are resloved!
    915whp '98 M3 Sedan /// 37k Mile '95 M3

  4. #104
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    New Westminster, B.C.
    Posts
    297
    My Cars
    1994 840ci,'97 M3
    Quote Originally Posted by JPE36M3 View Post
    heres the code, I think I threw the CEL when I was swapping the 02's around, since this ive cleared them and the light has not been on the dash since. right now I am plugged into the 02 port most toward the cabin of the car on top of the engine..

    I checked the boot on the sensor side and wires looked fine today. BUT - I did not check the car side of the plug. I will check that tomorrow - its funny you mentioned this as butters voiced concern over these wires as well. thanks.
    Not sure if you have bmw logger but its a good cheap tool to download and have. download it and get the licence then log to see whats changing when it starts to lean out. hopefully that can help to figure out whats wrong

  5. #105
    Join Date
    Aug 2015
    Location
    Crystal Lake, IL
    Posts
    32
    My Cars
    1996 BMW 328i Sedan
    Your car looks awesome


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  6. #106
    Join Date
    Nov 2015
    Location
    Lake Tapps, WA
    Posts
    152
    My Cars
    99 Turbo M3
    Quote Originally Posted by avee View Post
    Not sure if you have bmw logger but its a good cheap tool to download and have. download it and get the licence then log to see whats changing when it starts to lean out. hopefully that can help to figure out whats wrong
    I have that program and a serial/OBD2/usb cable


    Problem is when I plug the computer into the car and open the program it doesn’t register that it’s plugged into the car... I’ll try this more today


    Also try and see if my ICV has anything to do with the lean conditions....

  7. #107
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Vancouver, B.C., Canada
    Posts
    7,802
    My Cars
    '97 M3
    Have you verified that the wideband is reading accurately? Usually above 16:1 the car will run rough and would probably stall at 18:1.

  8. #108
    Join Date
    Nov 2015
    Location
    Lake Tapps, WA
    Posts
    152
    My Cars
    99 Turbo M3
    Only way I checked was putting a shop towel over the plug full of brake cleaner and it bottomed out at 8.5... then I took the towel away and went to 18

    - - - Updated - - -

    I have super low vacuum too?

  9. #109
    Join Date
    Nov 2015
    Location
    Lake Tapps, WA
    Posts
    152
    My Cars
    99 Turbo M3
    Spark plug color




    cam timing was good - rotated crank 2-4 times stopped at O/T and blocks fell in with ease..



    downloaded BMWLogger and am waiting for the license so I can register the DME and live data log with someone and figure out what the hells going on.. for now heres the list of codes it pulled - Keep in mind: I did unplug all the spark plug coils one by one to see if they were failing, which probably threw those codes. We also swapped o2's a few days ago so I could have thrown those 02 codes then. but the MAF I never messed with? could this be a bad Maf? giving me a super lean condition causing bad vacuum? also why is it saying I was going 6000+ RPMS when I "unplugged" those coils?



  10. #110
    Join Date
    Jul 2002
    Location
    Long Island, NY
    Posts
    7,431
    My Cars
    98 Turbo M3, 04 E53 X5
    Thats a shit ton of codes to have. Clear them and start over. Have you checked the crank sensor? Are you getting full vanos travel?

    I would consult your tuner on this one.
    Last edited by NY98M3; 02-05-2018 at 07:27 AM.

    98 Fern Green M3/2 - Precision 6870/AR Designs Twin Scroll/RK/E85
    2017 Toyota Tundra Crewmaxx - Family Whip
    2011 Pierce 75' Quint - Fire Apparatus West Islip FD

  11. #111
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Manchester, N.H.
    Posts
    16,707
    My Cars
    96 332IS 6466 turbo
    Those codes were from testing . clear and restart.

    Sent from my E6782 using Tapatalk
    1996 332IS
    Built 3.2
    CES/Steed TS Precision 6466, spraying a "$π!℅" load of meth.
    Technique Tuning 80# tune.
    1/4 mile 10.84 @ 136.72
    Your 1 and only stop for all your BMW performance needs
    WWW.CESMOTORSPORT.COM

  12. #112
    Join Date
    Nov 2015
    Location
    Lake Tapps, WA
    Posts
    152
    My Cars
    99 Turbo M3
    codes cleared, none came back - I have a LOG file now if anyone can take a look. the car is stuck in open loop.

  13. #113
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    New Westminster, B.C.
    Posts
    297
    My Cars
    1994 840ci,'97 M3
    Best to email that over to jordan and have em take a look. or get em to log into team viewer and see the live logs.
    also make sure your maf facing the correct way. i had my fab guy weld the bung in the wrong way and he didnt notice
    Last edited by avee; 02-05-2018 at 01:29 PM.

  14. #114
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Virginia
    Posts
    2,712
    My Cars
    97' m52 turbo
    Tuner might not be much of a help with hardware stuff... Especially Jordan, I hear he's quite busy. But who knows

    Post the log file on here

  15. #115
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Manchester, N.H.
    Posts
    16,707
    My Cars
    96 332IS 6466 turbo
    The car is not adapting.
    Meaning the B1S1 is not correcting A/F mixture.
    Stuck in open loop.
    If it was at least working, then it would be trying to adapt and he would pop a code for maximum adaption.

    Sent from my E6782 using Tapatalk
    1996 332IS
    Built 3.2
    CES/Steed TS Precision 6466, spraying a "$π!℅" load of meth.
    Technique Tuning 80# tune.
    1/4 mile 10.84 @ 136.72
    Your 1 and only stop for all your BMW performance needs
    WWW.CESMOTORSPORT.COM

  16. #116
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Virginia
    Posts
    2,712
    My Cars
    97' m52 turbo
    Are you certain the O2 is plugged into the correct bank?

  17. #117
    Join Date
    Aug 2014
    Location
    Seattle Wa
    Posts
    188
    My Cars
    95 M3 04 M3 99 swift
    Quote Originally Posted by NY98M3 View Post
    i would highly suggest you wrap the downpipe. My strut tower cap got so hot it melted to the bolts. Also I have had solder melt for the extended coil wires...and that was WITH the wrap and a shield.

    Its nice to see a good build going here...I though the end of the forums was near.
    Same here. Plastic and solder melted until I wrapped manifold and all piping, even put on a turbo blanket and I can now touch the downpipe with bare hands after a hard run. Difference is huge

    - - - Updated - - -

    Can the car make it to auburn airfield without being towed? PM me with your phone number I can maybe help with diagnostics

  18. #118
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Vancouver, B.C., Canada
    Posts
    7,802
    My Cars
    '97 M3
    Quote Originally Posted by JPE36M3 View Post
    I have super low vacuum too?
    What was your vacuum reading at idle? What cams do you have? If you have S52 cams and the vacuum is below about 19”Hg then you have a cam timing issue or bent valves, if you have Schrick 264/256 cams and the vacuum is below 16”Hg then you have a cam timing issue or bent valves.

    Valves can easily get bent if you don’t have both cams in the TDC positions when installing the head on the block when the #1 is at TDC. It is recommended to put #1 piston at 60° ATDC so that all the pistons are far away from TDC until you have the blocks on the cams, then move the crank back to TDC.

  19. #119
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Virginia
    Posts
    2,712
    My Cars
    97' m52 turbo
    Op had cams out when he installed head I believe

    Sent from my SM-G950U using Tapatalk

  20. #120
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Vancouver, B.C., Canada
    Posts
    7,802
    My Cars
    '97 M3
    If you install the cams with them in a random position you can easily bend the valves when you tighten the caps down.

  21. #121
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Virginia
    Posts
    2,712
    My Cars
    97' m52 turbo
    Quote Originally Posted by chikinhed View Post
    If you install the cams with them in a random position you can easily bend the valves when you tighten the caps down.
    True but you would have to be pretty far off to do that I would think

  22. #122
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Manchester, N.H.
    Posts
    16,707
    My Cars
    96 332IS 6466 turbo
    Let's not get all worried about blown engines and stuff. Just gremlins that need to be sorted with every build.

    Sent from my E6782 using Tapatalk
    1996 332IS
    Built 3.2
    CES/Steed TS Precision 6466, spraying a "$π!℅" load of meth.
    Technique Tuning 80# tune.
    1/4 mile 10.84 @ 136.72
    Your 1 and only stop for all your BMW performance needs
    WWW.CESMOTORSPORT.COM

  23. #123
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Virginia
    Posts
    2,712
    My Cars
    97' m52 turbo
    Quote Originally Posted by Butters Stoch View Post
    Let's not get all worried about blown engines and stuff. Just gremlins that need to be sorted with every build.

    Sent from my E6782 using Tapatalk
    I agree. Even makes me paranoid when I read stuff like that. Start thinking back on how I did things...

    I think OP is missing something simple or has connectors crossed somewhere. He said he has no vacuum leaks

  24. #124
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Vancouver, B.C., Canada
    Posts
    7,802
    My Cars
    '97 M3
    Not really. The cam turns at half crank speed and while #1 is at TDC so is #6 but #6 is at overlap, both valve are partially open, and if the cam timing is bang on then we may only have 0.080” - 0.100” clearance depending on cam lift and piston valve relief depths. As the piston is approaching TDC it is chasing the exhaust valve and the intake valve is chasing the piston on its way back down. If your cam is rotated 30° from where it should be which doesn’t seem like much,, that’s the same as 60° of crank rotation. That’s all it would take to contact the valves during assembly and bend them.

  25. #125
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Vancouver, B.C., Canada
    Posts
    7,802
    My Cars
    '97 M3
    Again, the OP said he had low vacuum. What was the vacuum at idle? If there is a big intake leak that was missed during the boost leak check, that could be a major contributing factor here.

Page 5 of 9 FirstFirst 123456789 LastLast

Similar Threads

  1. 99 fern green vert auto m3 part out
    By Hitmachine101 in forum Interior Lighting & Body Parts
    Replies: 0
    Last Post: 06-06-2013, 08:29 PM
  2. FS/FT '99 Fern Green M3
    By skylerwaite in forum 3 series & Z Series
    Replies: 44
    Last Post: 07-14-2010, 01:55 AM
  3. FS: 99 Fern Green E36 M3 Coupe
    By Lewcis in forum 3 series & Z Series
    Replies: 77
    Last Post: 06-01-2010, 09:51 PM
  4. 99 E36 M3 - Fern Green SE PA
    By speedracer228 in forum 3 series & Z Series
    Replies: 41
    Last Post: 10-31-2009, 01:36 PM
  5. 99 M3 Fern Green/Magma, 50,780 miles, all original
    By hein in forum 3 series & Z Series
    Replies: 46
    Last Post: 10-29-2007, 12:04 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •