Results 1 to 8 of 8

Thread: Rough idle/misfire on startup, disappears after 1-2 minutes, any ideas?

  1. #1
    Join Date
    Jun 2017
    Location
    Hungary
    Posts
    4
    My Cars
    2000 BMW E46 330i

    Rough idle/misfire on startup, disappears after 1-2 minutes, any ideas?

    Hi,

    When I start the car (330i), it misfires and white/grey smoke coming out of the exhaust. After 1-2 minutes of idling or driving the problem disappears. No check engine light, only 1 stored code: Bank 2 Lean. I changed the sparkplugs, the whole CCV system with all the hoses, cleaned the throttle body, ICV, replaced fuel filter, checked intake hoses for cracks, couldn't find any. When I changed the CCV, cleaned the TB and ICV, the idle was good, no misfires just on the first start up after changing/cleaning them. After a few hours the problem came back. I checked my DISA, the seal is flat, the metal pin is ok, but on the other side, the plastic pin must we worn because I can move the flap a little (2-3 mm) and it doesn't closes as it should, I can rotate the flap 2-3 mm. The mechanism is working in the DISA (I covered the hole with my finger and it didn't let the flap close entirely, if I know right it means that it's working correctly).

    Can the DISA cause this? I haven't checked the injectors. Any ideas?

    Thanks
    Last edited by tomsh96; 06-17-2017 at 05:44 AM. Reason: Added plus information

  2. #2
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Arlington, VA
    Posts
    4,756
    My Cars
    2001 BMW 330Ci
    No, the DISA won't cause the problem. A bad or failing DISA will only impact performance.

    How does the engine start? Does it start right up without any issues? Does the smoke have a sweet smell?

  3. #3
    Join Date
    Jun 2017
    Location
    Hungary
    Posts
    4
    My Cars
    2000 BMW E46 330i
    Starts with no problem, I know the coolant smell pretty good, because had a bad radiator, and the vents pushed it to the cabin before I did a cooling system overhaul, but the exhaust doesn't smell like that. The smell is neutral.

  4. #4
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    USA
    Posts
    830
    My Cars
    2004 ZHP, 1983 320i
    In regards to the smoke: http://procarmechanics.com/types-of-...-it-indicates/

    Have you cleaned the maf with maf cleaner?

  5. #5
    Join Date
    Jun 2017
    Location
    Hungary
    Posts
    4
    My Cars
    2000 BMW E46 330i
    I didn't clean it, but if I unplug it, nothing changes. Yesterday I started up the car, it began to misfire, shut down immediately and checked the spark plugs for any kind of fluid. The 3rd was wet a little bit, the others were dry. I checked the pistons, all looked the same with some black residue on them and if I'm correct it would be cleaner if it was a HG problem, so I the drips on the pistons was fuel. Should I clean the injectors?

  6. #6
    Join Date
    Dec 2013
    Location
    SKOKIE,ILL
    Posts
    1,757
    My Cars
    EXOTICS
    Remove and check the rubber plugs at rear side of manifold (#15,#17):http://www.realoem.com/bmw/enUS/show...diagId=11_2879
    Inspect for cracks, clear codes.
    "Choosing the correct shop is as important as the correct diagnosis

    Former owner of a Red RL411 wannabe owner of pictured vehicle

  7. #7
    Join Date
    Jun 2017
    Location
    Hungary
    Posts
    4
    My Cars
    2000 BMW E46 330i
    These vacuum caps are in perfect condition. Is it normal if my expansion tank (didn't change it in time) blew 2 weeks ago, refilled the whole system with coolant/water and in 200km I had to top it up by 0.9-1 liter? Can be that much air in the system even if I bleed it?

  8. #8
    Join Date
    Dec 2013
    Location
    SKOKIE,ILL
    Posts
    1,757
    My Cars
    EXOTICS
    1 Liter is ok, as long as it's not repeatedly required.
    Check fuel pressure at fuel rail,45~50psi.
    Clear codes, then rescan after a drive cycle.
    "Choosing the correct shop is as important as the correct diagnosis

    Former owner of a Red RL411 wannabe owner of pictured vehicle

Similar Threads

  1. Rough idle, misfires, and no power after plug change
    By jeepme79 in forum 2006 - 2012 (E90, E91, E92, E93)
    Replies: 7
    Last Post: 07-08-2016, 05:15 PM
  2. Troubleshooting 325i misfire, rough idle, stumbling on acceleration
    By calvarez in forum General BMW sponsored by Intercity Lines
    Replies: 2
    Last Post: 05-23-2012, 01:35 AM
  3. Rough Idle/Misfire After Changing Plug
    By ZEKTI in forum 1991 - 1999 (E36)
    Replies: 0
    Last Post: 04-16-2012, 08:13 PM
  4. smoke on startup and after idling?
    By cboling67 in forum 1996 - 2003 (E39)
    Replies: 0
    Last Post: 03-11-2012, 07:54 PM
  5. 540i Howl noise from engine, rough idle, smoke on startup
    By EuroFreak in forum 1996 - 2003 (E39)
    Replies: 6
    Last Post: 07-27-2009, 10:43 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •