Results 1 to 4 of 4

Thread: Problems with Airbag Warning Light and Reset

  1. #1
    Join Date
    Oct 2014
    Location
    Calgary, Alberta, Canada
    Posts
    4
    My Cars
    2000 BMW 323ci

    Problems with Airbag Warning Light and Reset

    Hi All,

    I have a 2000 323ci that has an airbag warning light showing so I read through all of the posts and purchased INPA s/w and connector to read the code and do a reset. Initially tried to connect to the OBDII port under the dash but learned that with early models (my production date is 09/99) that I would need to connect to the round 20 pin connector under the hood. Ordered another connector (OBDII to round 20 pin) and launched the s/w. Now I can see almost everything except for the Airbag module--s/w indicates that THERE IS NO RESPONSE FROM THE CONTROL UNIT.

    Does this mean that my main airbag control unit is bad?
    What else should I investigate?

    I should also mention that in the last 1.5 years BMW did replace the passenger side airbag under warranty as part of the problems associated with TATA airbags.

    Also, when that car is started the airbag light does flicker off quickly and then remains illuminated.

    I have also checked the fuses and all is good.

    Thanks in advance for your assistance!

  2. #2
    dworthy's Avatar
    dworthy is offline Wagon meister :) BMW Tech Expert
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Baumholder, Germany
    Posts
    10,459
    My Cars
    05 325it 05 M3 95 318is
    Have you tried to talk to any other module in the car like the DME?

    Also what connection are you using? USB or R-232?

    What is the exact message that INPA gives you went you attempt to access the Airbag module?
    Darin
    Current:
    05 325it Electric Red(438)/Gray(N6TT) ZCW, ZSP 5sp Manual Back set cover, trunk mat, Euro Infra-Rot front windshield, and mud flaps! Mr. Wagon (Original Owner)
    05 M3 Imolarot II(405)/Gray(N5TT) ZCW, ZPP 6sp Manual C.F. Lip, CSL diffuser, Euro Infra-Rot front windshield and a trunkliner! Mr. Go_Fast (Stored for the Winter, 2nd Owner)
    95 318is Montreal Blue Met (297)/Beige(K1SN) a work in progress - Winter Car! (10th Owner; That is what happens when it gets passed around by Soldiers!)
    Past:
    84 M535i gray market Burgandy Rot Met/Black Leather Lowered by Intrax on bilies, poly everywhere, B&B cat back system, K&N, and a hitch! Da Beast - Still running w/375k+! (2nd Owner)
    91 316i euro Tizianrot/Gray cloth - E-36 w/M-40 motor, such a beater, but great on gas! Best was 38 MPG (2nd Owner)
    82 528i euro Saphire Blue Met/Blue Leather RIP
    79 525 euro Green/Green RIP
    79 318 Silver/Black - The first one that got it all started
    M-Flight Member

  3. #3
    Join Date
    Oct 2014
    Location
    Calgary, Alberta, Canada
    Posts
    4
    My Cars
    2000 BMW 323ci
    Worthy,

    Answers for your questions,

    1. Yes, I can see all functions of the DME. The INPA s/w seems to be working correctly. Although this is the first time using it for me so there is always the possibility that either some of the s/w is corrupt or I have not correctly installed it.

    2. Connection is via USB on an older computer running XP

    3. It has been a week or so since I connected to the car but I believe the exact message was, "THERE IS NO RESPONSE FROM THE CONTROL UNIT"

    Thanks for your response and input!

  4. #4
    dworthy's Avatar
    dworthy is offline Wagon meister :) BMW Tech Expert
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Baumholder, Germany
    Posts
    10,459
    My Cars
    05 325it 05 M3 95 318is
    No problems, sometimes I get the same message and I swap out cables, and slow down the comms. Some reason or another, BMW just likes to take it slow.

    Have you done a search in the diagnostic software sub-form for the "No response"?

    Do you have any friends nearby that has other diagnostic software? Sometimes you just have to bite the bullet and get a shop to pull codes. I have the same problem with my 318is, as in INPA will not talk to the DME, but a snap-on box can and I cannot figure out why.
    Darin
    Current:
    05 325it Electric Red(438)/Gray(N6TT) ZCW, ZSP 5sp Manual Back set cover, trunk mat, Euro Infra-Rot front windshield, and mud flaps! Mr. Wagon (Original Owner)
    05 M3 Imolarot II(405)/Gray(N5TT) ZCW, ZPP 6sp Manual C.F. Lip, CSL diffuser, Euro Infra-Rot front windshield and a trunkliner! Mr. Go_Fast (Stored for the Winter, 2nd Owner)
    95 318is Montreal Blue Met (297)/Beige(K1SN) a work in progress - Winter Car! (10th Owner; That is what happens when it gets passed around by Soldiers!)
    Past:
    84 M535i gray market Burgandy Rot Met/Black Leather Lowered by Intrax on bilies, poly everywhere, B&B cat back system, K&N, and a hitch! Da Beast - Still running w/375k+! (2nd Owner)
    91 316i euro Tizianrot/Gray cloth - E-36 w/M-40 motor, such a beater, but great on gas! Best was 38 MPG (2nd Owner)
    82 528i euro Saphire Blue Met/Blue Leather RIP
    79 525 euro Green/Green RIP
    79 318 Silver/Black - The first one that got it all started
    M-Flight Member

Similar Threads

  1. Replies: 1
    Last Post: 06-20-2013, 07:23 PM
  2. e36 problem with aftermarket hid lights and halo
    By lucky88 in forum Lighting sponsored by BAVToys
    Replies: 0
    Last Post: 01-02-2013, 09:40 PM
  3. Warning Light and Gauge Problems
    By txgi307 in forum 1988 - 1994 (E32)
    Replies: 7
    Last Post: 02-12-2012, 10:39 AM
  4. Airbag warning light reset doesn't come back? Home Free?
    By mjposner in forum Z3 (E36/7, E36/8)
    Replies: 4
    Last Post: 09-20-2008, 06:06 PM
  5. Just got my car back! Problem with airbag light?
    By 95MMM in forum 1992 - 1999 M3 (E36)
    Replies: 6
    Last Post: 09-14-2003, 12:06 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •