Page 15 of 15 FirstFirst ... 56789101112131415
Results 351 to 370 of 370

Thread: Restoring a 2001 750iL that sat for 3 years

  1. #351
    Join Date
    Jul 2016
    Location
    Chicago, Illinois
    Posts
    3,241
    My Cars
    02 540/6, 89 750iL, S60R
    DSC module acting up?
    Quote Originally Posted by WBAD530i View Post
    M62 is an uncontrolled substance, and when abused can cause severe side effects. Do your drugs in moderation kids.

  2. #352
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    MA
    Posts
    367
    My Cars
    2000 750iL
    Quote Originally Posted by XAlt View Post
    DSC module acting up?
    I get the DSC precharge unit to power up with a 12 volts source, but won't get any power from the connectors. I am also getting vacuum at the vacuum line to the master cylinder.
    Prior to start working on the engine the system was working properly.

  3. #353
    Join Date
    Jul 2016
    Location
    Seattle, WA
    Posts
    65
    My Cars
    2004 R32, 2011 A4 Avant
    Seems like you're 90% of the way there. Get your hands on a wiring diagram, and trace back to where the pre-charge unit ties into a voltage source. There's either a break in the line, a relay is bad, or (most likely) there is a connector that wasn't hooked back up when the new engine was installed.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  4. #354
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    MA
    Posts
    367
    My Cars
    2000 750iL
    Quote Originally Posted by KSEADUB View Post
    Seems like you're 90% of the way there. Get your hands on a wiring diagram, and trace back to where the pre-charge unit ties into a voltage source. There's either a break in the line, a relay is bad, or (most likely) there is a connector that wasn't hooked back up when the new engine was installed.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Looked at the diagram and traced the wiring. I was also not having enough vacuum at the brake booster, so I end up connecting the vacuum line straight to the vacuum plug on the
    top of the intake and bypassed everything else. ( See picture)
    Brake pedal is good now. But hope it wont cause other issues.

    001.jpg

  5. #355
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    MA
    Posts
    367
    My Cars
    2000 750iL
    Still fighting with the coolant temp. Gauge stays at 12 oclock, but I get high readings, it goes up to 114 C at times, then as low as 96 C.
    Heat now that hot. Not getting low coolant warning, but I may have to bleed it more. T Stat, and water pump are new.
    I hope that head gasket stop leak did not clog my heater core. I replaced the heater control valve with a used one.

  6. #356
    Join Date
    Jul 2016
    Location
    Chicago, Illinois
    Posts
    3,241
    My Cars
    02 540/6, 89 750iL, S60R
    Quote Originally Posted by masu3701 View Post
    Still fighting with the coolant temp. Gauge stays at 12 oclock, but I get high readings, it goes up to 114 C at times, then as low as 96 C.
    Heat now that hot. Not getting low coolant warning, but I may have to bleed it more. T Stat, and water pump are new.
    I hope that head gasket stop leak did not clog my heater core. I replaced the heater control valve with a used one.
    114C isn't too bad. The MAP stat is by design erratic, but bleeding should help.

    You sure the used HCV was good?
    Quote Originally Posted by WBAD530i View Post
    M62 is an uncontrolled substance, and when abused can cause severe side effects. Do your drugs in moderation kids.

  7. #357
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    MA
    Posts
    367
    My Cars
    2000 750iL
    Quote Originally Posted by XAlt View Post
    114C isn't too bad. The MAP stat is by design erratic, but bleeding should help.

    You sure the used HCV was good?

    The old one used to work just fine, then failed after using the leak stop stuff. Not sure if the used one works, but am getting some heat.

  8. #358
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    MA
    Posts
    367
    My Cars
    2000 750iL
    Is it safe to delete/bypass the Brake booster Check Valve ( sucking Jet pump) ? I wasn't getting enough vacuum from the vacuum plug on the back of the intake to the brake booster check valve, so
    my brake pedal was very hard.
    So What I did is removed the check valve hose that goes to the brake booster, and connected the brake booster straight into the extra vacuum line on top of the intake.
    The brake is working fine now, but now sure if this will cause a safety issue.

    Please advise. See picture.

    20170426_073215.jpg
    Last edited by masu3701; 04-27-2017 at 09:22 AM.

  9. #359
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    MA
    Posts
    367
    My Cars
    2000 750iL
    Trying to figure out what up with the cooling system. Did bleed the system few times, but coolant temp is somehow weird, as it goes up and down between 96c and 114c while driving around.
    It would go up to 114c then after a while it will start going down, at times it would go down to 96c then back up. 114c is the highest number, and the temp gauge stays at 12 oclock.

    Am not getting hot air, it hot but not as it should be. Should I suspect my heater control valve? The T stat, and water pump are new.

    The coolant level in the extension tank doesn't go low.

    Please advise. I don't want to blow this new engine with another overheating issue. It only has 110k on it.
    Last edited by masu3701; 04-27-2017 at 03:18 PM.

  10. #360
    Join Date
    Jul 2016
    Location
    Chicago, Illinois
    Posts
    3,241
    My Cars
    02 540/6, 89 750iL, S60R
    114 isn't anything risky. Switch out the old and new t-stats, perhaps this one is wonky.

    HCV is def suspsect.
    Quote Originally Posted by WBAD530i View Post
    M62 is an uncontrolled substance, and when abused can cause severe side effects. Do your drugs in moderation kids.

  11. #361
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    MA
    Posts
    367
    My Cars
    2000 750iL
    Quote Originally Posted by XAlt View Post
    114 isn't anything risky. Switch out the old and new t-stats, perhaps this one is wonky.

    HCV is def suspsect.
    at high speed i get low readings.. around 97-105c... at low speed or stops i get 108-114.

  12. #362
    Join Date
    Jul 2016
    Location
    Chicago, Illinois
    Posts
    3,241
    My Cars
    02 540/6, 89 750iL, S60R
    Quote Originally Posted by masu3701 View Post
    at high speed i get low readings.. around 97-105c... at low speed or stops i get 108-114.
    Fan clutch or aux fan maybe, but 114 isn't a big deal. For now, try and get the heat working.
    Quote Originally Posted by WBAD530i View Post
    M62 is an uncontrolled substance, and when abused can cause severe side effects. Do your drugs in moderation kids.

  13. #363
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    MA
    Posts
    367
    My Cars
    2000 750iL
    Quote Originally Posted by XAlt View Post
    Fan clutch or aux fan maybe, but 114 isn't a big deal. For now, try and get the heat working.
    can the old heater valve be cleaned? and how to tell when the heater valve is bad?
    could air bubbles make the system act this way

  14. #364
    Join Date
    Jul 2016
    Location
    Chicago, Illinois
    Posts
    3,241
    My Cars
    02 540/6, 89 750iL, S60R
    Quote Originally Posted by masu3701 View Post
    can the old heater valve be cleaned? and how to tell when the heater valve is bad?
    could air bubbles make the system act this way
    Maybe. But judging from the good highway temps, I think it's just the fan not kicking in or something along those lines.

    Clean it out and see if it leaks.
    Quote Originally Posted by WBAD530i View Post
    M62 is an uncontrolled substance, and when abused can cause severe side effects. Do your drugs in moderation kids.

  15. #365
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    MA
    Posts
    367
    My Cars
    2000 750iL
    Quote Originally Posted by XAlt View Post
    Maybe. But judging from the good highway temps, I think it's just the fan not kicking in or something along those lines.

    Clean it out and see if it leaks.
    the electric or the water pump fan?

  16. #366
    Join Date
    Jul 2016
    Location
    Chicago, Illinois
    Posts
    3,241
    My Cars
    02 540/6, 89 750iL, S60R
    Quote Originally Posted by masu3701 View Post
    the electric or the water pump fan?
    Both.

    Although the aux would be the one to kick it back down to 110 usually.
    Quote Originally Posted by WBAD530i View Post
    M62 is an uncontrolled substance, and when abused can cause severe side effects. Do your drugs in moderation kids.

  17. #367
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    MA
    Posts
    367
    My Cars
    2000 750iL
    Quote Originally Posted by XAlt View Post
    Both.

    Although the aux would be the one to kick it back down to 110 usually.
    did put car on ramps and opened bleeder screw few timea to let some air out...didnt see much bubbles but heat at the windshield vents is blowing hot now. will let it cool off and add coolant then see what the temp reads after that.

  18. #368
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    MA
    Posts
    367
    My Cars
    2000 750iL
    Quote Originally Posted by masu3701 View Post

    did put car on ramps and opened bleeder screw few timea to let some air out...didnt see much bubbles but heat at the windshield vents is blowing hot now. will let it cool off and add coolant then see what the temp reads after that.
    got hot heat while bleeding the system, but after driving around heat it is not hot anymore

  19. #369
    Join Date
    Sep 2015
    Location
    Snyder, TX 79549 USA
    Posts
    3
    My Cars
    2000 740iL ; 2011 X3 28
    The engine bay looks fine to me. It was left under a tree in New England. It is expected to look how it does.

  20. #370
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    MA
    Posts
    367
    My Cars
    2000 750iL
    Quote Originally Posted by greenman7612 View Post
    The engine bay looks fine to me. It was left under a tree in New England. It is expected to look how it does.

    ???????

Page 15 of 15 FirstFirst ... 56789101112131415

Similar Threads

  1. Looking at a 2004 that has sat for 4 years.
    By GymRat in forum E85,E86 Common Problems and DIY Fixes
    Replies: 1
    Last Post: 11-12-2015, 07:40 PM
  2. Replies: 6
    Last Post: 11-20-2012, 04:07 PM
  3. Purchased 92 325i that sat for 2 years....got some Q's
    By meen325 in forum 1991 - 1999 (E36)
    Replies: 3
    Last Post: 05-21-2009, 07:10 AM
  4. Trashed Black F-250 that sat for 7 months
    By zaxjax in forum Car Detailing and Show & Shine Prep sponsored by Autogeek.net
    Replies: 23
    Last Post: 10-17-2008, 08:08 PM
  5. Just bought an e36 that sat for a year... what now?
    By morganbressler in forum 1991 - 1999 (E36)
    Replies: 3
    Last Post: 08-08-2006, 10:30 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •