Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 26 to 31 of 31

Thread: 1990 E34 535I "No Start"

  1. #26
    Join Date
    Jul 2022
    Location
    Philippines
    Posts
    2
    My Cars
    Bmw e34 m50,Bmw e34 m20
    Hi! @Shogun! Delighted to be greeted by you. When im doing my DIYs I always saw your comments to other threads that really helped me. Okay so here it goes. First of I got sick last july I was in isolation for 2 weeks. The car was just sitting then anyway when I got out first thing I did was to get the the car starting and it did. Drove it for a good hour then parked it. Upon leaving It only cranks and does not start. And I assume it was the fuel pump so I got that replaced. But still car would not start. Tried jumping fp relay 30 and 87 and pump works checking fp fuse when fp relay is jumped no power. Even crank sensor harness im not getting power. It seems im not getting power on spark and fuel. Got the dme replaced too. But still no luck. Checked relays and its getting power. Please help me. This car is really dear to me. Thanks and all the best to you and to everyone here in this forum!

  2. #27
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Japan
    Posts
    52,996
    My Cars
    11/88 E32 750iL+98 E36M3
    There are plenty E34 tech experts here on the E34 forum, no worries. What built year/month? From where was the car imported to the Philippines? USA specification or Japan spec?
    Did you already check both fusible links near the battery? See here the details based on E32, should be similar on your E34, see relevant ETM http://twrite.org/shogunnew/data/electrical.html
    Fusible link A: X6400 is the power post inside the E box. It feeds only DME loads. Fusible Link A is 50 Amps.
    Fusible Link B: Fusible B is 80 Amps. It feeds all the Rear Power Box loads
    Wiring diagrams https://shark.armchair.mb.ca/~dave/BMW/e34/
    see comments of bmwdirtracer at the beginning of this thread about relays: quote: Main relay should have power out at both 87 and 87a, if it's only got power at 87, the relay's bad. If the fuel pump relay has power on terminal 85, it's not being activated; that should be a ground.
    Last edited by shogun; 09-29-2022 at 09:03 AM.
    Shogun tricks and tips for the E32 series are HERE!

  3. #28
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    Quezon City, Philippines
    Posts
    600
    My Cars
    '89 535i/5, '88 735i/5
    On an M30, if you don't have spark and fuel it's most likely a dead crank position sensor. Could be it's the same for an M50? You can check the resistance of the CPS using a digital multi-meter. Do a google search for the resistance range of the sensor.
    Last edited by shogun; 09-29-2022 at 07:05 PM. Reason: unnecessary quote removed

  4. #29
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Japan
    Posts
    52,996
    My Cars
    11/88 E32 750iL+98 E36M3
    we have to know more details about the car, VIN, built year, month, country version/specification. We only know E34 with m50b25tu engine and wth a zf5hp18 tranny. That would be 1992-1996 E34 525i, 525ix. It might have a drive away system, depending on country version http://www.gabimmers.com/docs/Servic...34/BMW_EWS.pdf. There are a number of variants of the M50 engine. TU models refer to "Technical Update" and added single VANOS to the intake cam. Detailed M50 CPS, Cam sensor, MAF, O2, temperature sensor, idle valve information
    https://support.haltech.com/portal/e...les/m50-engine

    Inductive and Hall Effect crankshaft position sensor Explained http://www.bimmerboard.com/forums/posts/1263031/
    http://www.bimmerforums.com/forum/sh...ing-Every-Year
    Last edited by shogun; 09-29-2022 at 09:57 PM.
    Shogun tricks and tips for the E32 series are HERE!

  5. #30
    Join Date
    Dec 2020
    Location
    San Jose, CA, USA
    Posts
    575
    My Cars
    1994 "532i6", 1998 528iT
    Quote Originally Posted by MartinM50B25TU View Post
    Hi guys! Just joined the forum. I have a bmw e34 with a m50b25tu engine and fitted wth a zf5hp18 tranny. Im currently experiencing the same issue. Funny thing before this happened Im not experiencing any issue with the car. Tried to follow the troubleshooting steps for the fuel system but habent done the steps for the dme. If you guys resolved this please advice. Thanks in advance and wishing you guys for your rides to run forever! 
    If your car is new enough to have EWS, it can refuse to start even if everything else is in perfect condition. Food for thought.

  6. #31
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Baltimore, Maryland
    Posts
    4,722
    My Cars
    2016 640i, 1990 535iM
    wonder what happened to the OP situation
    2016 640i Coupe'
    1990 Bmw 535i Turbo 600whp

    1999 740iL: Sold
    1997 740i: Crashed and Parted
    1988 535i: Crashed and Parted
    1988 528e: Crashed and parted
    IG- @Rogetta_Stone

Page 2 of 2 FirstFirst 12

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •